Oncologisch Centrum Amsterdam

Boekje met video voor patiënt met darmkanker

08/08/2017

Patiënten die een darmkankeroperatie moeten ondergaan, krijgen bij OLVG een boekje met video-animatie over de operatie aangeboden. Het kartonnen boekje met videoscherm kan mee naar huis, waar de patiënt de video op zijn gemak opnieuw kan bekijken.

‘Als je te horen krijgt dat je geopereerd moeten worden wegens darmkanker, is dat behoorlijk ingrijpend, weet mdl-chirurg Michael Gerhards uit zijn praktijkervaring bij OLVG. Er komt veel informatie op je af. Daarom geven we patiënten die in aanmerking komen voor een operatie en behoefte hebben aan extra visuele ondersteuning sinds vandaag een boekje met een video-animatie mee naar huis. Het boekje met ingebouwd scherm is een uitkomst voor mensen die geen internet hebben of moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal. De animatie licht op heldere wijze toe wat er gaat gebeuren en wat de patiënt kan verwachten. Zo kan de patiënt mét zijn naasten alle informatie over de operatie thuis nog eens rustig bekijken, ook als internet niet voorhanden is’, aldus Gerhards.

Aanvulling op bestaande informatie

De video-animatie is een aanvulling op bestaande middelen zoals folders en informatie op de website. Vooral voor ouderen die geen gebruik (kunnen) maken van internet en mensen die niet goed (Nederlands) kunnen lezen is het boekje met beeld en geluid een welkom middel. De informatieve video is vanzelfsprekend ook te zien op de website van OLVG.

Behandeling darmkanker: onze kwaliteit in feiten en cijfers

In 2016 waren bij OLVG ruim 1250 patiënten onder behandeling voor darmkanker. Met bijna 300 darmkankeroperaties is OLVG een van de drie grootste behandelcentra van Nederland. Bekijk voor onze kwaliteit in feiten en cijfers de ‘factsheet darmkanker’.

 

 

meer nieuws